Στις 16 και 17 Ιουνίου 2023, έλαβε χώρα, διαδικτυακά, το 1ο Φεστιβάλ Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ADR HELLENIC TRAINING HUB με εκπαιδευτικά κέντρα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Προξένων (FICAC / The world Federation of Consuls).
Την έναρξη του Φεστιβάλ την Παρασκευή 16 Ιουνίου, χαιρέτησε η Εύη Αυλογιάρη πρόεδρος του ADR HELLENIC TRAINING HUB, η οποία τόνισε ότι το Φεστιβάλ Δαμεσολάβησης είναι μια γιορτή για την ειρηνική επίλυση των διαφορών που φέρνει κοντά τους πολίτες όλων των ηλικιών με διαμεσολαβητές και επιστήμονες που ασχολούνται με την επίλυση συγκρούσεων, με σκοπό να ανταλλαχθούν απόψεις, να γίνουν συζητήσεις, να διεξαχθούν εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδεύσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, διαγωνισμοί ζωγραφικής και άλλες εκδηλώσεις σχετικά με τη Διαμεσολάβηση και με στόχο να διαδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η δύναμη της διαμεσολάβησης ως δυνατό μέσο για την επίλυση συγκρούσεων και τη συμφιλίωση.
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλαος Κανελλόπουλος στην εισήγησή του, εξήρε το θεσμό της Διαμεσολάβησης, ως εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών και αναφερόμενος στο όραμα και στις δράσεις του ΟΠΕΜΕΔ για την εμπέδωση και διάδοση του θεσμού στην Ελλάδα χαιρέτισε ένθερμα την πρωτοβουλία για το 1ο Φεστιβάλ Διαμεσολάβησης, τονίζοντας, μεταξύ και άλλων, την ανάγκη της σταδιακής αλλαγής κουλτούρας στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι «συγκρούσεις» σε κάθε πεδίο της κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής δραστηριότητας, κλείνοντας με την ευχή ότι το μέλλον ανήκει στη φιλική και ειρηνική επίλυση των ιδιωτικών διαφορών.
Την πίστη της στον θεσμό της διαμεσολάβησης εξέφρασε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων (FICAC) Νίκος Μαργαρόπουλος, ο οποίος επισήμανε τη σημασία του θεσμού της Διαμεσολάβησης και σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο.
Μετά το τέλος των χαιρετισμών ο Νίκος Καραγιαννάκης, Διαμεσολαβητής και Γενικός Διευθυντής του ADR HELLENIC TRAINING HUB παρουσίασε για πρώτη φορά το τραγούδι με τίτλο "A Chance for Understanding" και δήλωσε ότι: Οι στίχοι του τραγουδιού «A Chance for Understanding/Μια ευκαιρία για κατανόηση» περικλείουν την ουσία της διαμεσολάβησης, ενθαρρύνουν τους ακροατές να αναζητήσουν κοινό έδαφος και να αγκαλιάσουν την διαμεσολάβηση ως μέσο γεφύρωσης των διαφορών. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας η μουσική υπήρξε μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες. Το "A Chance for Understanding" έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τη δύναμη της μουσικής για να ρίξει φως στη σημασία της διαμεσολάβησης στην επίλυση συγκρούσεων και ελπίζουμε αυτό το τραγούδι να χρησιμεύσει ως καταλύτης για θετικές αλλαγές, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το θεσμό της διαμεσολάβησης ως μετασχηματιστικό εργαλείο για την προώθηση της κατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Με αυτό τον τρόπο το ADR HELLENIC TRAINING HUB, που είναι ο παραγωγός αυτού του τραγουδιού, ελπίζει να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών διαμεσολάβησης παγκοσμίως».
Το τραγούδι ερμηνεύουν οι Εύη Σιαμαντά και Γιώργος Φωκάς, στιχουργοί η Εύη Αυλογιάρη και ο Νίκος Καραγιαννάκης, πιάνο, πλήκτρα και ενορχήστρωση ο Γιώργος Τζιαφέττας και είναι διαθέσιμο στο Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=wfPlKBE7DcM).
Στο 1ο Φεστιβάλ Διαμεσολάβησης μίλησαν διαμεσολαβητές από όλο τον κόσμο ( Αυστραλία, ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ελλάδα) οι οποίοι μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες την πολύτιμη εμπειρία τους. Οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Διαμεσολάβησης ήταν διαμεσολαβητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, επ. Πρόξενοι, εκπαιδευτικοί και δικηγόροι οι οποίοι με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις τους συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της διοργάνωσης. Συντονίστριες στο Φεστιβάλ Διαμεσολάβησης ήταν οι Διαμεσολαβήτριες Δέσποινα Λυπηρίδου, Μαρία Μελίνα Λαϊνά και Έφη Γιατρά οι οποίες με την πολύτιμη συμβολή τους συνέβαλαν στην επιτυχία του Φεστιβάλ Διαμεσολάβησης.
Πρώτη κεντρική ομιλήτρια ήταν η Doctor Κatherine Johnson Pavlidis /Αυστραλία, με θέμα: Making Sense of Loss - The RE-Constructionist Model of Mediation.
Η Doctor Κatherine Johnson Pavlidis εξήγησε ότι οι διαφωνίες είναι κοινό στοιχείο της καθημερινότητας των ανθρώπων και συμβαίνουν όταν οι προσδοκίες τους δεν εκπληρώνονται. «Όσο κανείς μπορεί να διαισθανθεί τον πόνο της απώλειας τόσο πιο πιθανό είναι να προκύψει μια συμφωνία. Η συλλογική αναγνώριση της επίδρασης του πόνου επιτρέπει τη διάλυσή του και την δυνατότητα των ανθρώπων να προχωρήσουν μπροστά» είπε και τόνισε ότι οποιαδήποτε διαφωνία μπορεί να λυθεί αν και τα δύο μέρη είναι έτοιμα, επιθυμούν και έχουν τις δεξιότητες να προσεγγίσει το ένα το άλλο.
Σε ότι αφορά τη διαμεσολάβηση, την περιέγραψε ως τη διαδικασία δημιουργίας διαλόγου, κλίματος συνεργασίας και μιας κουλτούρας κατανόησης. Στο πλαίσιο αυτό κοινά στοιχεία διαθέτουν η ψυχολογία και η νομική επιστήμη, οι οποίες θέτουν το ερώτημα της απώλειας λόγω της μη εκπλήρωσης προσδοκιών και θεωρούν ως πολύ σημαντική την απώλεια καθώς τροφοδοτεί το νόημα που δίνουμε στη ζωή. «Όταν μοιραζόμαστε τις πληροφορίες, αποκτούμε την γενικότερη εικόνα μιας κατάστασης. Έτσι πρόσθεσε ότι και στη διαμεσολάβηση, όταν συλλογικά μοιραζόμαστε τον αντίκτυπο της θλίψης στις ζωές μας μέσω της προσεκτικής εξέτασης των καταστάσεων, τότε μπαίνουμε στη θέση του άλλου και, με αυτόν τον τρόπο, η θλίψη διασκορπίζεται και μπορούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από μια γενικότερη προοπτική»
Στη συνέχεια μίλησαν οι:
Mary Walker (Αυστραλία), με θέμα: "The Future of Mediation and Code of Ethics.",
Roland Wilson (Ν. Κορέα), με θέμα: «Mediating Conflicts: A Conflict Analysis and Resolution Perspective”
Jonathan Lux (Ηνωμένο Βασίλειο), μεθέμα « Maritime Mediation-How to Win»
Εύη Αυλογιάρη (Ελλάδα), με θέμα: « Ο ρόλος του Δικηγόρου του Αύριο-Ήπιες Δεξιότητες»
Δημήτρης Μελίδης, Δικηγόρος (Ελλάδα), με θέμα: “Τεχνητή Νοημοσύνη και Legal Tech στα Νομικά Επαγγέλματα”
Kimberly Schreiber (ΗΠΑ), με θέμα:” ODR: Does Online Mediation Stink?” και
Cezary Rogula (Πολωνία), με θέμα:” Legal Practice and Mediation in Terms of Outsourcing”
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο, 17 Ιουνίου, συνεχίστηκαν οι ομιλίες με τους:
Lilliana Amione (Αργεντινή), Operation Manager IMI, με θέμα: “International Mediation Standards and IMI’s International Credentialing Scheme”
Lee Jay Berman (ΗΠΑ), με θέμα: "Entertainment Mediation: it's just like all other mediation, but it's not!"
Jeffry Abrams (ΗΠΑ), με θέμα: “The importance of the caucus model of mediation for effective risk analysis”.
Πέλλα Τσαχάκη (Βέλγιο), με θέμα: “Σχολική Διαμεσολάβηση-Η Περίπτωση του Βελγίου”
Δήμητρα Μουσιώλη (Ηνωμένο Βασίλειο), με θέμα: “Το ταξίδι της Ευτυχίας με συνοδοιπόρο τη σχολική διαμεσολάβηση” .
Το Φεστιβάλ έκλεισε με τις Ιστορίες Διαμεσολάβησης που μοιράστηκαν μαζί μας η Orli Naschitz, διαμεσολαβήτρια από το Ισραήλ, η Πόλυ Τσιτσώνη και Ευγνωσία Ραφτοπούλου, διαμεσολαβήτριες από την Ελλάδα και την υπόσχεση όλων την επόμενη χρονιά να ξαναβρεθούμε πάλι όλοι μαζί και ακόμη περισσότεροι!