Τα εγκαίνια της πρώτης Ανοιχτής Πύλης Διαμεσολάβησης της χώρας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο της Ξάνθης, από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλα Κανελλόπουλο.
Η Ανοιχτή Πύλη θα στελεχώνεται από Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι, αφενός μεν θα ενημερώνουν τους πολίτες και θα επιλύουν οποιαδήποτε απορία τους σχετικά με το θεσμό της Διαμεσολάβησης και αφετέρου θα μπορούν να πραγματοποιούν Διαμεσολαβήσεις μία ή περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα ύστερα από συνεννόηση με τα μέρη.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Ν. Κανελλόπουλος σε δηλώσεις του κατά την τελετή των εγκαινίων επεσήμανε την άμεση ανταπόκριση των φορέων για τη δημιουργία της Ανοιχτής Πύλης Διαμεσολάβησης στην Ξάνθη και τόνισε ότι η λειτουργία της θα δώσει τη δυνατότητα σε δικηγόρους και πολίτες να γνωρίσουν τον νέο θεσμό για τον οποίο ανέφερε ότι: «απευθύνεται στην κοινωνία, ζητά να λύνονται τα προβλήματα των πολιτών, των επιχειρήσεων, μέσα από μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία που το πιο σημαντικό, βεβαίως θα αποσυμφορήσει έως ένα βαθμό και τα δικαστήρια, είναι το ότι θα δίνει λύσεις αποδεκτές και από τα δύο μέρη».
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ξάνθης κ. Μαρία Ζαχαριάδου σημείωσε μεταξύ άλλων: «τον θεσμό τον ενστερνίστηκα από την αρχή. Πήρα τις απαραίτητες κατευθύνσεις και γύρισα εδώ και σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης με τον οποίο έχουμε μια άριστη συνεργασία, είναι πάρα πολύ δυναμικός και μαχητικός, τον αγκαλιάσαμε τον θεσμό και όλοι μαζί κάναμε αυτό που βλέπετε σήμερα και είναι πολύ ωραίο και θα δεχθεί τον κόσμο για τη διαμεσολάβηση. Το εάν κάναμε κάτι καλό θα φανεί από εδώ και πέρα».
Στην τελετή των εγκαινίων η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κυριακή Κιούση τόνισε ότι «πρώτη ευκαιρία τριβής του θεσμού είναι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού στο Ειρηνοδικείο της Ξάνθης είναι σήμερα εκκρεμείς 950 υποθέσεις που είναι προσδιορισμένες να δικαστούν ως το 2025». Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε την άμεση ανταπόκριση για τη δημιουργία της Ανοιχτής Πύλης Διαμεσολάβησης στην Ξάνθη και επεσήμανε ότι η λειτουργία της θα δώσει τη δυνατότητα σε δικηγόρους και πολίτες να γνωρίσουν τον νέο θεσμό για τον οποίο ανέφερε ότι: «απευθύνεται στην κοινωνία, ζητά να λύνονται τα προβλήματα των πολιτών, των επιχειρήσεων, μέσα από μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία που το πιο σημαντικό, βεβαίως θα αποσυμφορήσει έως ένα βαθμό και τα δικαστήρια, είναι το ότι θα δίνει λύσεις αποδεκτές και από τα δύο μέρη».
Το απόγευμα της ίδιας μέρα και το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε διημερίδα, όπου παρουσιάστηκε συνολικά ο θεσμός της Διαμεσολάβησης, οι ρίζες του, η λειτουργία του, η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα πλεονεκτήματα και ο τρόπος εφαρμογής του.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως συντονιστές ο ΓΓ ΥΔΔΑΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ κ. Λάμπρος Κοτσίρης και ο Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας Νομικής Αθηνών κ. Γεώργιος Ορφανίδης, ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν η κ. Αικατερίνη Κωτσάκη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών, ο κ. Δημήτριος Μάντζος, ειδικός συνεργάτης ΓΓ ΥΔΔΑΔ, οι κ.κ. Ζωή Γιαννοπούλου, Έλενα Κολτσάκη και Νανά Παπαδογεωργάκη και Νικόλ Μπαλάδη.
Η Πρόεδρος των Πρωτοδικών Ξάνθης κ. Μ. Ζαχαριάδου στην κατακλείδα της εισήγησής της έδωσε το στίγμα της λειτουργίας του νέου θεσμού, δίνοντας έμφαση στη νέα νοοτροπία και στάση που προτρέπει να υιοθετηθεί η ίδια η Διαμεσολάβηση: «ο θεσμός είναι πλήρως εξοπλισμένος από την ελληνική πολιτεία, για να λειτουργήσει και πρέπει να του δοθεί το πεδίο τριβής. Κατ’ αρχήν οι δικηγόροι θα πρέπει να δείξουν τον δρόμο σ’ αυτήν την νέα πύλη της δικαιοσύνης, πριν καταθέσουν την αγωγή, αφού προς το παρόν είναι προαιρετική η προσφυγή στη διαμεσολάβηση. Η διαμεσολάβηση αναδεικνύει και το ρόλο του Δικηγόρου μέσα στην έννομη τάξη. Ο δικηγόρος δεν θα διαπληκτίζεται πλέον με τον αντίδικο στο ακροατήριο αλλά θα είναι ο νομικός σύμβουλος του κάθε πολίτη που επιζητεί την επίλυση της διαφοράς. Η φιλοδοξία του θεσμού πιστεύω, πως είναι επιπλέον, να ανοίξει και για τους δικηγόρους την προοπτική της λεγόμενης συμβουλευτικής δικηγορίας". Κατά δεύτερον και μετά την εκκρεμοδικία το δικαστήριο, δηλαδή οι δικαστές, πρέπει να σταθμίσουν περιστάσεις, συμφέροντα και δικαιώματα και να οδηγήσουν στη διαμεσολάβηση τους διαδίκους λίγο πιο επιτακτικά. Είναι τέλος πολύ σωστή η τοποθέτηση του Γραφείου Διαμεσολάβησης χωροταξικά εντός των δικαστικών κτιρίων, διότι έτσι ο πολίτης θα εξακολουθήσει να έχει την αντίληψη ότι πήγε στο Δικαστήριο και εκεί ασχολήθηκε κάποιος τρίτος αμερόληπτος με τη διαφορά του και «βρήκε το δίκιο του».
Η συμμετοχή στη διημερίδα ξεπέρασε τις προσδοκίες αφού στις εργασίες της συμμετείχαν πάνω από 140 μέλη της νομικής κοινότητας όχι μόνο από την περιοχή της Ξάνθης, αλλά και από όλη τη Θράκη και τη Μακεδονία.