ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ – ΕΕΔ και ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ – ΟΠΕΜΕΔ ευχαρίστως σας γνωρίζουν ότι η εκδήλωση, που έλαβε χώρα διαδικτυακά την 11η Απριλίου 2022, στα πλαίσια της οποίας έγινε η έβδομη Διάλεξη του τρίτου Κύκλου Διαλέξεων για τη Διαμεσολάβηση, τις οποίες διοργανώνουν, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Συντονίστρια ήταν η Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ, κυρία Κατερίνα Κωτσάκη, η οποία καλωσόρισε τους ομιλητές, Dr. Mary Lou Bryant Frank και Dr. Kenneth Frank. Η Δρ. Mary Lou Bryant Frank, Ph.D., M.S., M.Ed. είναι πτυχιούχος ψυχολογίας, διαμεσολαβήτρια εγκεκριμένη από τα Δικαστήρια, εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών και ομιλήτρια. Είναι συνιδρύτρια της συμβουλευτικής ομάδας για την «Transforming Mediation» και υπήρξε αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών υποθέσεων, πρύτανης, επικεφαλής τμήματος και καθηγήτρια. Είναι Μέλος του Ινστιτούτου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Georgia και επίκουρος καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Middle Georgia, στο Πανεπιστήμιο της Georgia, στο Πανεπιστήμιο Mercer, στην Σχολή Walter F. Georgia και στο Πανεπιστήμιο Brenau. Το κείμενο της «Ο νους ενός ειρηνοποιού: Η ψυχολογία της διαμεσολάβησης, με πρόλογο του Kenneth Cloke» είναι στην δεύτερη έκδοση του και μόλις κατατάχθηκε από την Αρχή Βιβλίου ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2022 σχετικά με την επίλυση διαφορών. Έχει δημοσιεύσει σε εθνικά και διεθνή έντυπα και εγχειρίδια για την δημιουργία ειρήνης, συμπόνιας, εξάλειψης διαταραχών, υπαρξισμού και πολυπολιτισμικότητας. Υπήρξε Πρόεδρος της International Academy of Dispute Resolution και Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών στη Ανώτατη Εκπαίδευση της Georgia. Σήμερα, είναι μέλος του Δ.Σ. της International Association of Dispute Resolution, του Διεθνούς Επιστημονικού Επιτελείου Γυναικών, καθώς και διαφόρων διεθνών ερευνητικών οργανισμών και νομικών περιοδικών. Έχει βραβευθεί με το Βραβείο Διακεκριμένου Παρόχου στην Συμβουλευτική, καθώς και με επιχορηγήσεις, εθνικά βραβεία ηγεσίας, βραβεία διδασκαλίας, βραβεία ηγεσίας , πολυπολιτισμικότητας , βραβεία κοινωνικής υπηρεσίας και το βραβείο επιτεύγματος ζωής του Who's Who. Πολύ πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος Διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας στην Τιφλίδα, για το διεθνές έργο της στην επίλυση διαφορών.
Ο Δρ. Kenneth Frank είναι Διδάκτωρ Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Colorado και κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Επίλυση Διαφορών από το Columbia College. Είναι διευθυντής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Επίλυση Διαφορών και στις Νομικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Brenau, Gainesville, Georgia. Έχει λάβει το βραβείο Εξέχοντος Εισηγητή από το Πανεπιστήμιο Brenau, καθώς και το βραβείο Coach της Χρονιάς για το έτος 2015 από τη International Academy of Dispute Resolution (INADR). Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου του International Intercollegiate Mediation Tournament, μέλος του Δ.Σ. του INADR και σήμερα αντιπρόεδρος σχετικά με την Εκπαίδευση στις ΗΠΑ για αυτή την ομάδα. Υπήρξε εκπαιδευτής/σύμβουλος για πολλούς οργανισμούς σε θέματα επίλυσης διαφορών, διαμεσολάβησης και αστικής κοσμιότητας. Πρόσφατα έλαβε τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, Τιφλίδα της Δημοκρατίας της Γεωργίας, για το έργο του στην επίλυση διαφορών. Είναι, επίσης, συνιδρυτής της συμβουλευτικής ομάδας Transforming Mediation και είναι εγγεγραμμένος ως neutral διαμεσολαβητής στην Πολιτεία της Γεωργίας ΗΠΑ.
Η θεματική της Διάλεξης ήταν:
«ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ:
Το Όφελος από την Συμμετοχή σε Έρευνα»
Οι ομιλητές, ως ακαδημαϊκοί επιστήμονες, ξεκίνησαν παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τεσσάρων ερευνών [Lewis & Umbreit - 2015, State of Maryland Judiciary – 2016, American Bar Association – 2017 και Galton Love and Weiss – 2021] εστιάζοντας ,ιδίως, στο πως αντιλαμβάνονται και βιώνουν τη Διαμεσολάβηση τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή ως μέρη με κριτήριο το αποτέλεσμα της .
Από τις έρευνες αυτές προέκυψαν τα εξής, ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, αποτελέσματα:
α) Τα μέρη θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία. Η έρευνα των Lewis & Umbreit έδειξε ότι τα μέρη εξέφρασαν μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν τους δόθηκε από τον Διαμεσολαβητή η ευκαιρία και χώρος να μιλήσουν ανοικτά και ελεύθερα με την άλλη πλευρά ενώ, αντίθετα, εξέφρασαν δυσφορία όταν ο Διαμεσολαβητής προσπαθούσε να τους καθοδηγήσει.
β) Η έρευνα του State of Maryland, η οποία έλαβε χώρα σε τέσσερις κομητείες του Maryland, αξιολογώντας δεδομένα από 269 υποθέσεις , που έφτασαν ενώπιον των εκεί Δικαστηρίων και παραπέμφθηκαν σε Διαμεσολάβηση, εξέτασε το πώς τα μέρη ένοιωσαν κατά τη διάρκεια των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων (caucuses) , το αν οι Διαμεσολαβητές επέτρεπαν την αντανάκλαση των συναισθημάτων και την επίδραση της στη διαδικασία και το αν το αποτέλεσμα της διαδικασίας ήταν επιλογή των μερών ή αποτέλεσμα καθοδήγησης από τους Διαμεσολαβητές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διαπίστωση της έρευνας ότι τα μέρη ένοιωθαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων (caucuses), τόσο περισσότερο ένοιωθαν ότι ο Διαμεσολαβητής επηρέαζε το αποτέλεσμα , τους πίεζε προς την εύρεση λύσης και απέτρεπε την ανάδειξη ζητημάτων.
Η έρευνα έδειξε ότι η ικανότητα του Διαμεσολαβητή να αντανακλά τα συναισθήματα και εν γένει να επιτρέπει να εκδηλώνονται τα συναισθήματα κατά τη διαδικασία είχε θετική επίδραση σε αυτή διότι τα μέρη ένοιωθαν ότι ο Διαμεσολαβητής ενδιαφερόταν για την υπόθεση.
Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι τα μέρη ήθελαν να έχουν την πρωτοβουλία για την εύρεση λύσης και δεν ήθελαν, ούτε ένοιωθαν ικανοποιημένα, όταν η λύση αυτή ερχόταν από τον Διαμεσολαβητή.
γ) Σύμφωνα με τους ομιλητές, η έρευνα αυτή του 2016, του State of Maryland «αναστάτωσε» τον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο (American Bar Association), ο οποίος το 2017 διεξήγαγε τη δική του έρευνα. Και η έρευνα, όμως, του American Bar Association είχε τα ίδια αποτελέσματα. Έδειξε ότι τα μέρη θέλουν να είναι αυτά που θέτουν του στόχους και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα, έδειξε την αξία των κοινών συναντήσεων, έδειξε την σημασία της αναγνώρισης των συναισθημάτων, την σημασία της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας. Χωρίς αυτά, τα μέρη δεν νοιώθουν ικανοποιημένα από τη διαδικασία. Αλλά, κυρίως, χωρίς αυτά οι πιθανότητες επιτυχίας της Διαμεσολάβησης μειώνονται.
δ) Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας αυτής, οι Galton , Love and Weiss έκαναν τη δική τους έρευνα και δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «The Decline of Dialogue: The Rise of Caucus-Only Mediation And the Disappearance of the Joint Session». Η έρευνα αυτή, η οποία εξέτασε τη σημερινή κατάσταση στη Διαμεσολάβηση επικεντρώνοντας στις κοινές και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, κατέδειξε ότι , τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε όσες χώρες έλεγξαν , η αναλογία του χρόνου σε κοινές και κατ’ ιδίαν συναντήσεις ήταν περίπου 30-70%, 30% στις κοινές συναντήσεις και 70% στις κατ’ ιδίαν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 95% των Διαμεσολαβητών, που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσαν ότι έχουν εκπαιδευτεί για κοινές συναντήσεις και ότι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις είναι απλώς ένα ακόμα εργαλείο, αλλά, όχι θεωρητικά, το κύριο εργαλείο .Η έρευνα κατέδειξε, επίσης, ότι υπάρχουν Διαμεσολαβητές που δεν κάνουν καν κοινές συναντήσεις και ούτε καν εναρκτήρια ομιλία. Οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν απλώς να τελειώσουν και να πάνε στην επόμενη. Αυτό, όμως, αφήνει ανικανοποίητα τα Μέρη, τους «πελάτες» δηλαδή της Διαμεσολάβησης κάνοντας κακό στους ίδιους τους Διαμεσολαβητές, αλλά εν τέλει –και κυρίως– στην ίδια τη Διαμεσολάβηση. Και τούτο, γιατί τα Μέρη επιστρέφουν σπίτι τους λέγοντας «πήγα στη Διαμεσολάβηση και δεν μου άρεσε»!!
Σύμφωνα, μάλιστα, με μια άλλη έρευνα του 2018 (των Charkoudian, Walter & Eisenberg) , οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις «δεν είχαν καμία σημαντική επιρροή στη συμφωνία, καμία αύξηση της εμπιστοσύνης προς τον Διαμεσολαβητή, ενώ αντίθετα μείωσαν την πίστη στην πιθανότητα λύσης του θέματος με το άλλο μέρος».
Στη συνέχεια, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην έρευνα των Pierce & Thompson του 2018 για την Ειλικρίνεια και την Εμπιστοσύνη στη Διαμεσολάβηση. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι , όσο πιο ανταγωνιστικοί είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο πρόθυμοι είναι να χρησιμοποιήσουν ανήθικες τακτικές, όπως π.χ. να πουν ψέματα. Το ενδιαφέρον της έρευνας ήταν η ανακάλυψη ενός χαρακτηριστικού του φύλου. Βρήκαν ότι οι γυναίκες ήταν ολιγότερο ανταγωνιστικές στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης, καθώς και ότι είχαν περισσότερη ενσυναίσθηση και άρα, βάσει του συλλογισμού τους, ήταν πιο ειλικρινείς. Ενώ αντίθετα οι άνδρες ήταν και πιο ανταγωνιστικοί και με ολιγότερη ενσυναίσθηση.
Τελειώνοντας, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε έξι έρευνες [Kalter Bollen Euwena & Verbeke – 2021, Bonilla Armadans & Anguera – 2020, Rothbart & Allen – 2019, Krishnakumar Perera Hopkins & Robinson – 2019, Kelly & Kaminkiene – 2016 και Ansorage Fuchs Khalid & Kunde – 2011] για τα συναισθήματα και τις συγκρούσεις στη Διαμεσολάβηση.
a) Η έρευνα των Kalter ,Bollen, Euwena & Verbeke έδειξε ότι είναι απαραίτητο ο Διαμεσολαβητής να αναγνωρίζει τα συναισθήματα και να δρα αναλόγως και να συμπεριφέρεται σε όλα τα μέρη με σεβασμό,
β) Η έρευνα των Bonilla , Armadans & Anguera έδειξε ότι η συναισθηματική επίγνωση βοηθά στην επίλυση των συγκρούσεων,
γ) Η έρευνα των Rothbart & Allen έδειξε ότι η αναγνώριση των συναισθημάτων και η συμπόνια μειώνει τις συγκρούσεις,
δ) Η έρευνα των Krishnakumar, Perera Hopkins & Robinson έδειξε την αξία της συμπόνιας στην επίλυση των συγκρούσεων,
ε) Η έρευνα των Kelly & Kaminkiene έδειξε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το κλειδί και των διαπραγματεύσεων και της διαμεσολάβησης, και
στ) Η έρευνα των Ansorage , Fuchs , Khalid & Kunde έδειξε ότι η επίγνωση και η ευαισθησία του Διαμεσολαβητή βοηθά στην κατανόηση και την επίλυση των συγκρούσεων.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, τα συναισθήματα είναι σημαντικά στη Διαμεσολάβηση. Δεν πρέπει να τα φοβόμαστε και δεν πρέπει να βάζομε χώρια τα μέρη για το λόγο αυτό. Ο Διαμεσολαβητής πρέπει να «χρησιμοποιήσει» τα συναισθήματα των μερών για να τα βοηθήσει να βρουν τη λύση. Προϋπόθεση, βέβαια, αυτού είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, ώστε αυτά να μπορέσουν να ανοιχτούν. Σκοπός είναι τα μέρη να φεύγουν από τη Διαμεσολάβηση ευχαριστημένα.
Και, όπως τόνισαν, οι Dr. Mary Lou Bryant Frank και τον Dr. Kenneth Frank, οι Διαμεσολαβητές είναι οι Ειρηνοπιοί.
Ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν από το ακροατήριο καίριες ερωτήσεις, στις οποίες η
Dr. Mary Lou Bryant και ο Dr. Kenneth Frank ανταποκρίθηκαν πρόθυμα δίνοντας εμπεριστατωμένες απαντήσεις, τις οποίες ακολούθησε ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες.
Άλλη μια φορά, ευχαριστούμε θερμά τους Dr. Mary Lou Bryant Frank και τον Dr. Kenneth Frank και εκ μέρους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩN και εκ μέρους του ΟΠΕΜΕΔ, για την τιμή που μας έκαναν να μας παρουσιάσουν μια τόσο ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική Διάλεξη, η οποία διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Και το video της Διάλεξης αυτής έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩN ( https://eledi.gr) , στην υποκατηγορία YouTube, από όπου μπορείτε να την παρακολουθήσετε ξανά, όπως και τις λοιπές διαλέξεις του 1ου Κύκλου, του 2ου Κύκλου και του 3ου Κύκλου Διαλέξεων.
Αθήνα, 8 Μαΐου 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ |
ΟΠΕΜΕΔ |