Το Σάββατο 3 Μαΐου 2014, στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η Εμπλοκή των ιατρών με τη Δικαιοσύνη και ο ρόλος της Διαμεσολάβησης».
Σχετικά Νέα:
Hμερίδα Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: «Η Εμπλοκή των ιατρών με τη Δικαιοσύνη και ο ρόλος της Διαμεσολάβησης»
Το Σάββατο 3 Μαΐου 2014, στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Η Εμπλοκή των ιατρών με τη Δικαιοσύνη και ο ρόλος της Διαμεσολάβησης».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την ημερίδα είπε πως «στη χώρα μας παρατηρείται αναμφισβήτητα αυξημένη τάση αγωγών και μηνύσεων κατά ιατρών. (…) Η ποινικοποίηση της ιατρικής συμπεριφοράς οδηγεί τους γιατρούς στην άσκηση αμυντικής ιατρικής. (…) Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης αποτελεί έναν νέο τρόπο σκέψης και προσέγγισης της σύγκρουσης μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Τα δύο μέρη μπορούν πριν φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες να λύσουν τις διαφορές τους, καθότι ο Διαμεσολαβητής ως αμερόληπτος και ουδέτερος τρίτος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή και τον ιατρό να καταλήξουν σε μια συμφωνία επίλυσης της διαφοράς τους».
Ο κ. Σπύρος Αντωνέλος, δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, εκπαιδευτής διαμεσολαβητών και συγγραφέας, στην ομιλία του, είπε πως οι διαφορές μεταξύ ιατρού και ασθενούς ή ασφαλιστικής εταιρείας είναι, τις περισσότερες φορές, δυσαπόδεικτες και δυσεπίλυτες. Η Διαμεσολάβηση είναι μία διαδικασία υποβοηθούμενης διαπραγμάτευσης που οδηγεί σε συμφωνία αυξημένης δεσμευτικότητας (εκτελεστότητα). Τόνισε ότι η εμπιστευτικότητα και η εχεμύθεια που χαρακτηρίζει τη διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί αποφεύγεται η έκθεση ευαίσθητων πληροφοριών ή επίπονων περιστατικών σε δημόσιο ακροατήριο δικαστηρίου. Επίσης, ο διαπραγματευτής (Διαμεσολαβητής) με τις ειδικές γνώσεις διαπραγματεύσεων, ψυχολογίας και δικαίου που διαθέτει, μπορεί να βοηθήσει τα μέρη να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση, χωρίς την ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση της δικαστικής διαμάχης.
Η κ. Ελένη Πλέσσα, δικηγόρος, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών και συγγραφέας, αναφέρθηκε στον τρόπο και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης των Διαμεσολαβητών και ανέλυσε τις προοπτικές του θεσμού μετά τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις, ενώ οι κυρίες Εύη Αυλόγιαρη και Μαρία Φαροπούλου, δικηγόροι και διαπιστευμένες διαμεσολαβήτριες, ανέπτυξαν το ζήτημα της βιοηθικής Διαμεσολάβησης.
Τέλος η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας κ. Έλενα Παπαευαγγέλουέκλεισε την ημερίδα αναφέροντας ότι η Διαμεσολάβηση έχει «πεδίο δόξης λαμπρό» και μπορεί να συμβάλλει ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αμυντική ιατρική.
Στην ημερίδα συμμετείχαν μέλη του ιατρικού, αλλά νομικού κόσμου, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ομιλίες των συμμετεχόντων.